Museum of the Moon

Museum of the Moon by Luke Jerram. Ely Cathedral, UK, 2019. Photo (c) James Billings

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Dit kunstwerk is van 11 december 2021 t/m 9 januari 2022 te zien in de Grote Kerk te Breda. Deze maan, met een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. Op een schaal van 1:500.000 zie je elk detail van de oppervlakte van de maan op de – van binnenuit verlichte – sferische sculptuur. De installatie Museum of the Moon is een combinatie van beeld, licht en geluid. Dan Jones, die verschillende awards heeft ontvangen zoals de BAFTA en de Ivor Novello Award, tekende voor de bijbehorende soundscape.

Luke Jerram and Museum of the Moon

De Stichting Grote Kerk Breda werkt voor Museum of the Moon samen met:

  • Luke Jerram Ltd is het bureau dat de kunstenaar vertegenwoordigt en dat de tour van Museum of the Moon coördineert. De Engelse kunstenaar Luke Jerram is een multidisciplinaire kunstenaar. Hij maakt beelden en installaties en realiseert ‘live art’ projecten. Hij woont en werkt in Engeland en is als kunstenaar al meer dan 22 jaar internationaal actief. Geïnspireerd door het grote verschil tussen hoog- en laagwater in zijn woonplaats Bristol begon Jerram zijn onderzoek naar de maan en de invloed van de maan op het tij. Dit leidde tot het kunstwerk TIJ. In 2019 is Luke Jerram benoemd tot Fellow of the Royal Astronomical Society.
  • KNVWS West-Brabant. De vereniging voor weer– en sterrenkunde KNVWS West-Brabant is er voor iedereen die belangstelling heeft voor meteorologie en astronomie.
  • Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch is gevestigd in het voormalige Jezuïetenklooster tegenover de Basiliek van Oudenbosch op de plaats waar ooit de allereerste Volkssterrenwacht van Nederland is ontstaan, genaamd Simon Stevin. Sterrenwacht Tivoli is een authentieke volkssterrenwacht, waarbij de nadruk wordt gelegd op educatie en kennisoverdracht.
  • Filmhuis Breda is een culturele ontmoetingsplek in het centrum van de stad, met arthouse film als motor. Zij organiseren in het kader van Museum of the Moon een filmprogramma rondom de maan.

Museum of the Moon by Luke Jerram. Cork Midsummer Festival, UK, 2017

Museum of the Moon is een bijzondere beleving voor iedereen, van jong tot oud. De Grote Kerk Breda biedt niet alleen de ervaring van het kunstwerk Museum of the Moon, maar organiseert ook een divers programma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld is.

Denk aan een unieke uitvoering van de Canto Ostinato, zondagochtend-yogasessies onder de maan en een aantal kindermiddagen, waarin kinderen een raket of planetarium leren maken. Daarnaast zijn er lezingen van onder andere Govert Schilling, de bekende freelance wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoeken, en Marjolijn van Heemstra, schrijfster van ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, het nieuwe non-fictieboek over haar zoektocht naar meer ruimte in ons leven dat dit voorjaar verschenen is.

Filmhuis Breda biedt in dezelfde periode een speciaal over dit thema samengesteld filmprogramma aan.

Museum of the Moon in de Grote Kerk Breda is elke dag van de kerstvakantie gratis te bezoeken, maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur, m.u.v. de dagen waarop er evenementen georganiseerd zijn.

De complete agenda is te vinden op de website van de Grote Kerk. Klik hier om deze agenda te openen.

Wil je gelijk naar één van de evenementen? Hier vind je een overzicht. Je wordt direct doorgestuurd naar de website van de Grote Kerk.
– Moon Tour
– Yoga under the Moon
– Moon Kids Workshop
– Moon Talk: Govert Schilling
– Moon Talk: Niels Nelson en Marco van de List
– Moon Movie: First Man
– Moon Movie: Moon
– Moon Talk: Marjolijn van Heemstra
– 108 zonnegroeten onder de maan
– Slotconcert Canto Ostinato Immersive