Geannuleerd (Lezing: Het weer meten, analyseren, en voorspellen; kan het beter?)

WeersatellietDeze lezing kan helaas niet doorgaan onder de huidig geldende Corona maatregelen.

Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde West Brabant organiseert op woensdag 17 november 2021 voor leden en niet-leden een lezing over weerkunde, in dit geval over het weer meten, analyseren en voorspellen; kan het beter?

De lezing wordt gegeven door Dr. Ir. Ad Stoffelen. Hij studeerde technische natuurkunde aan de universiteit van Eindhoven en is werkzaam bij het KNMI in De Bilt en al jarenlang expert op het gebied van meten van windsnelheid.

In deze lezing zal hij ons vertellen over aardobservatietechnieken met sondes, vliegtuigen en vanuit de ruimte met satellieten, waaronder lasertechnieken. Om te komen tot een nauwkeurige weersvoorspelling is een accurate en gedetailleerde analyse van de bestaande weersystemen van essentieel belang. Atmosferische waarnemingen vanuit satellieten leveren een grotere bijdrage aan de meerdaagse weersverwachtingen op het Noordelijk halfrond dan de grondgebaseerde waarnemingen.

In deze voordracht zal ingegaan worden op de tekortkomingen van het bestaande wereldomvattende grondgebaseerde meteorologische netwerk en op de rol die satellietwaarnemingen spelen in het opheffen van deze tekortkomingen. Satellietwaarnemingen van wind, temperatuur, waterdamp, wolken en ozon en de wijze waarop zulke metingen gebruikt worden in weermodellen voor de weervoorspelling komen aan de orde.

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na bevestiging door hem dat er een plaats beschikbaar is, graag een bedrag overmaken van € 5 per persoon op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Nederlandse Ver. voor Weer- en Sterrenkunde, onder vermelding van “lezing 17-11”.

De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch. De lezing begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.