Lezing: Elektromagnetische Straling: Een Reis door de Astronomie en Fysica

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 15 mei voor leden en niet-leden een lezing over de elektromagnetische straling.

Deze lezing wordt gegeven door Carlo Jenniskens, amateur-astronoom. Hij is verbonden aan Astronomie Vereniging Orion West-Brabant waar hij jarenlang voorzitter was van toendertijd de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde afd. West-Brabant. Tevens is hij verbonden aan de Volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch waar hij als gedreven amateurastronoom waarnemingen, lezingen en rondleidingen verzorgt.

Elektromagnetische Straling
Kom en ontdek de fascinerende wereld van de elektromagnetische straling in onze aankomende lezing. We duiken in het volledige spectrum van de elektromagnetische straling, waarbij we de kenmerken zoals frequentie, golflengte en energie onder de loep nemen. We zullen de astronomische implicaties van de elektromagnetische straling bespreken, met inbegrip van de verschillende bronnen die deze straling uitzenden. We zullen ook de instrumenten belichten die worden gebruikt om deze straling te detecteren en voorbeelden geven van astronomische objecten in diverse spectraal gebieden.

Tijdens de lezing gaan we de onderlinge relaties tussen deze concepten verkennen, evenals de gebruikelijke eenheden en naamgeving. We zullen de oorsprong van de elektromagnetische straling als golf- en deeltjesfenomeen bespreken, evenals de eigenschappen van de detectoren die worden gebruikt om de diverse stralingsgebieden te meten.

Electromagnetische straling
We zullen ook de verschillende astronomische objecten behandelen die elektromagnetische straling uitzenden en het zogenaamde EM-venster, dat aangeeft welke stralingsgebieden we op aarde kunnen waarnemen en welke in de ruimte.

Tot slot zullen we kort aandacht besteden aan de geschiedenis van de ontdekking van de elektromagnetische straling en de personen die baanbrekend werk hebben verricht op dit gebied.

Mis deze kans niet om uw kennis over dit fascinerende onderwerp te verdiepen. We kijken ernaar uit u te verwelkomen bij onze lezing!

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na het overmaken van een bedrag van € 7,50 op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 15-05”, wordt u op de lijst geplaatst. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal, en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.