Deep Sky Objecten

Op deze pagina staat extra informatie behorende bij de lezing “Visuele Deep Sky objecten in spiraalarmen van de Melkweg en de Gould Belt” van 14 september 2022.

Alle informatie waarnaar wordt doorverwezen is in het Engels.

Introductie

Op Astronomy Online kun je terecht voor informatie over basis sterrenkunde. Vooral de onderwerken Science, Stars en Our Galaxy zijn de moeite waard.

Overzicht van de Melkweg

Overview of the Galaxy schetst de kenmerken en structuren van de Melkweg zoals ze door de moderne astronomie zijn opgevat: een enkel, door zwaartekracht gebonden systeem van enorme massa, energie en afmetingen. De presentatie begint en eindigt met de Melkweg, de Melkweg zoals deze met het blote oog lijkt vanaf onze locatie nabij de zon.

Veel fundamentele onderzoekspapers zijn gelinkt vanuit “Further Reading” onderaan deze pagina, met instructies over hoe u online interessante papers kunt vinden.

De Gould Belt

Een mooi overzichtsartikel over de Gould Belt structuur.

Rich Field Objects

Rich Field Objects (Rijke open ster cluster gebieden) zijn stellaire associaties: groepen sterren, vaak met bijbehorende neveligheid, die een gemeenschappelijke oorsprong hebben en zich dicht bij ons zonnestelsel in het Melkwegstelsel bevinden. Daarom zien ze er losser, helderder en groter uit dan wat we doorgaans classificeren als open clusters, en daarom zijn ze vaak gemakkelijker te observeren in stedelijke gebieden met kleine instrumenten.

Ongeveer 70 ster associaties zijn momenteel beschreven in de literatuur:

  • Sommige zijn erg jong (< 1MYR) en klein (enkele LY) T-associaties met lage massa, voornamelijk pasgeboren protosterren van het variabele T-Tauri-type, vaak gevonden in donkere moleculaire wolken
  • Sommige zijn jong (1MYR – 30MYR) maar lage (100s van LY) O- of OB-Associaties, met hoge massa, lichtgevende hete sterren van spectraaltype O en/of B
  • Sommige zijn oudere (~1-5 GYR) zwak gebonden bewegende clusters met sterren van gemeenschappelijke oorsprong, zoals de ploeg in UMa – inclusief onze eigen zon – en de Hyaden in Taurus.

Op Cloudy Nights staat een uitgebreid overzicht van diverse soorten Rich Field Objecten in de Classic Rich Field discussie.