Agenda

De in rood weergegeven activiteiten zijn toegankelijk voor het publiek. Niet-leden kunnen de presentaties op de woensdagavond bijwonen tegen een entree van € 7,50 p.p., vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl is vereist. De overige publieksactiviteiten zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht zijn gratis toegankelijk voor het publiek (vooraf aanmelden is niet nodig).

De in blauw weergegeven activiteiten zijn alleen toegankelijk voor onze leden.

jul
7
zo
2024
Landelijke Zonnekijkdag @ Het Huis van de Westrand
jul 7 @ 13:00 – 17:00
sep
6
vr
2024
Barbecue @ De Plek om te zijn
sep 6 @ 19:30 – 22:00
sep
11
wo
2024
Lezing: Kwantummechanica: begrijpelijk uitgelegd @ Het Huis van de Westrand
sep 11 @ 20:00 – 22:00

De lezing wordt gegeven door Nilgün Esen, voorzitter van de astronomische vereniging WEGA uit Tilburg. Zij is afgestudeerd als Master of Science Business Administration aan de universiteit van Groningen.

In deze lezing zal Nilgün Esen op begrijpelijke wijze vertellen wat de kwantumtheorie is. Haar boodschap is: kwantum is moeilijk, maar niet onbegrijpelijk.

Quantum Technologie
In deze lezing neemt zij ons mee langs de hoofdrolspelers – Planck, Einstein, Bohr, Heisenberg, Schrödinger en anderen. Elk van hen leverde ten minste een cruciale bijdrage aan de theorie. Kwantumfysica bestudeert de bewegingen van en krachten op zeer kleine deeltjes zoals moleculen, atomen en subatomaire deeltjes. Wanneer er bij extreem kleine deeltjes geen gebruik kan worden gemaakt van de klassieke mechanica, wordt de kwantummechanica gebruikt. Op die manier kan er toch met deze deeltjes worden gerekend. Dat gebeurt in de kwantumwereld door deze deeltjes te zien als punten en golven.

Het blijkt veel beter te zijn om over dingen als elektronen en atomen na te denken in termen van golven. Golven kennen we natuurlijk allemaal. Als je een steen in een stilstaand meer gooit, krijg je cirkelvormige golven die zich verspreiden over het wateroppervlak. Op zee creëert de wind lange, rechte golven die met witte koppen het strand op rollen. Dit zijn allebei golven op een tweedimensionaal oppervlak. We kennen echter ook golven in drie dimensies. Geluid, bijvoorbeeld, bestaat uit trillingen in de lucht. ontstaan. Golven zijn niet in een vast punt te lokaliseren maar breiden zich uit zoals rimpels in een vijver.

Deze lezing is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp en dus ook voor mensen met weinig of minder natuurwetenschappelijke achtergrond.

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na het overmaken van een bedrag van € 7,50 op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 11-09”, wordt u op de lijst geplaatst. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal, en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

okt
11
vr
2024
Clubavond @ De Plek om te zijn
okt 11 @ 19:30 – 22:00
okt
16
wo
2024
Lezing @ Het Huis van de Westrand
okt 16 @ 20:00 – 22:00

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na het overmaken van een bedrag van € 7,50 op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 16-10”, wordt u op de lijst geplaatst. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal, en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.