Groot Astronomisch evenement in West-Brabant

Telescopen
Op zaterdag 11 mei van 11:00 tot 17:00 uur organiseert Astronomievereniging Orion in samenwerking met Sterrenwacht Tivoli uit Oudenbosch een astronomisch evenement in het Huis van de Westrand aan het St. Lucasplein 3 te Roosendaal.

PlanetariumEr is een planetarium geplaatst van NOVA (Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie) waar 4 voorstellingen (om 11:00, 13:30, 14:30 en 15:30 uur) gegeven worden. Voor deelname aan een voorstelling kan men zich aanmelden via deze link: sterrenwachttivoli.nl/planetarium-boeken. De voorstelling is een algemene inleiding in de astronomie en duren 45-50 minuten. De bezoekers zitten op stoelen (of kussentjes). Interessant voor de beginnende amateurastronoom, maar ook voor de meer gevorderde.

Unistellar eVscope 2Bij de entree en de ruimte daar direct achter is een presentatie met diverse telescopen. Leden zullen daar aan de bezoekers uitleg geven over hun telescoop en kan men ook terecht bij een helpdesk met vragen over de eigen telescoop. Bijzonder is de presentatie van nieuwe moderne telescopen. Men ziet o.a. de Unistellar telescoop, een slimme hedendaags telescoop met een zeer moderne technologie met app-bediening en een elektronisch oculair.Met deze telescoop kan je binnen een paar minuten beginnen met het verkennen van de ruimte. In het astro-café links in de grote zaal bij het planetarium krijgt men uitleg over deze technologie.

Via 4 schermen kan men fotopresentaties van leden zien en heel veel andere informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Bij zonnig weer kan men bij de entree ook door een speciale telescoop naar de zon kijken.

Saturnus Overzicht 2014-2022

Astronomievereniging Orion en Sterrenwacht Tivoli hebben een informatiebalie waar men terecht kan met vragen over hun activiteiten, zoals lezingen, excursies en waarneem/technische avonden en, ook leuk, de jaarlijkse barbecue avond voor leden. Men kan zich hier ook aanmelden als lid van Orion. Het lidmaatschap kost € 40,- per jaar.

De astronomievereniging is bezig met het opzetten van een jongeren afdeling voor 10 t/m 13-jarigen. Voor vragen over deze jongerenafdeling kan men ook terecht bij de eerder genoemde informatiebalie.

In de derde zaal zijn speciale activiteiten voor jongeren, zoals: het met behulp van stikstof maken van een komeet, je met een ruimtepak laten fotograferen voor een maanlandschap.

De entree voor deze dag is gratis, maar deelnemers voor het planetarium (behalve de leden) moeten zich inschrijven via de eerder genoemde link en betalen via Ideal € 7,50. Een grote groep leden van Orion en vertegenwoordigers van Sterrenwacht Tivoli staan klaar om de bezoekers over dit alles te informeren. Interessant, leuk en leerzaam.