Over Ons

Astronomievereniging Orion – KNVWS (Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde) West-Brabant is er voor iedereen die belangstelling heeft voor meteorologie en astronomie. De vereniging organiseert lezingen, praktijk- en waarneemavonden en excursies. Op deze bijeenkomsten ontstaan goede mogelijkheden tot het uitwisselen van informatie en het onderhouden van gezellige contacten.

Download onze Folder!

  • Lezingen
    De lezingen vinden gemiddeld een keer per maand plaats en worden verzorgd door professionele gastsprekers of door leden van onze eigen vereniging. Onderwerpen die aan bod komen hebben vooral te maken met ontwikkelingen op astronomisch en weerkundig gebied.
  • Praktijk– en Waarneemavonden
    Enkele malen per maand zijn er op de vrijdag praktijk– en waarneemavonden. Als het helder is kan er met de zelf meegenomen telescopen worden waargenomen.
    Als de hemel bewolkt is, bestaat er gelegenheid om kennis te delen over telescopen, instrumenten, kaarten en planetariumsoftware om nog beter de weg te kunnen vinden aan de hemel.
    Bijzondere waarneemtechnieken komen ook aan bod zoals het waarnemen van de Zon en astrofotografie. Zo zijn alle foto’s in onze verenigingsfolder door leden van onze vereniging gemaakt op locaties in West-Brabant!
  • Bijzondere Activiteiten
    Jaarlijks wordt er een excursie georganiseerd naar bijvoorbeeld een sterrenwacht of een ander bijzonder instituut of evenement op het gebied van de astronomie.
    In augustus nemen we de meteorenregen Perseïden waar (mits het geen Volle Maan is), voorafgaand door de jaarlijkse barbecue.

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant is een regionale lidorganisatie van de in 1901 opgerichte Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Bezoek ook eens deze pagina voor het actuele programma.

 

75 Jaar Geschiedenis

Eerste voorzitter De Voogt

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant is op 19 november 1943 opgericht als 15de Afdeling Breda van wat toen nog de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS) heette. De oprichters waren Ir. A.H. de Voogt (voorzitter), dr. U.J. Rutgers (vice-voorzitter), dhr. J.W. Endt (secretaris) en dhr. G.H. Bolier (penningmeester).

Opkomst Radiosterrenkunde
Onze eerste voorzitter Anthonet Hugo de Voogt heeft rond het einde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld op het gebied van de opkomst van de radioastronomie in Nederland. De Voogt had in Delft Electrotechniek gestudeerd en werkte sinds 1919 als telegraafingenieur bij de PTT. In 1939 werd hij regiodirecteur van de PPT in Breda.

Enkele dagen voor het einde van de oorlog, werd De Voogt benoemd tot directeur radiodiensten van de PPT. In deze functie heeft hij een aantal Duitse Würzburg-Reise 7,5 meter radarinstallaties van de sloop weten te redden, om vervolgens te gebruiken in een serie experimenten in wat toen het nieuwe onderzoeksgebied van de radio-astronomie was.

7,5 m Würzburg-Riese Radarantenne [Sterrenwacht Simon Stevin, 1984]

Een van deze Würzburg-Reise radarinstallaties werd ter beschikking gesteld aan Prof. Jan Oort van de Rijksuniversiteit Leiden. Met deze installatie werden in Radio Kootwijk de eerste onderzoekingen gedaan naar radiostraling uit de ruimte.

Gebaseerd op de ervaringen met de Würzburger schotel, werd later in de jaren 1950 werd de grote radiotelescoop te Dwingeloo gerealiseerd. Hiermee kon op de golflengte van 21 cm voor de verdeling van waterstof in onze Melkweg worden bepaald, waarmee voor het eerst de structuur van de spiraalarmen in ons eigen sterrenstelsel ontdekt werd.

21-cm radiometingen van de verdeling van waterstof in onze Melkweg [Prof. J. Oort, 1958]

West-Brabant: de Bakermat van de Amateur-Astronomie
In 1961 vond in de regio van Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant een bijzondere gebeurtenis plaats toen in Oudenbosch de Volkssterrenwacht Simon Stevin werd opgericht door twee broeders van een toenmalig klooster. Het was de eerste publiekssterrenwacht in Nederland, en werd met het Apollo-maanprogramma gaande druk bezocht.

Volkssterrenwacht Simon Stevin te Hoeven [omstreeks 1970]

In 1970 was het bezoekersaantal zodanig gegroeid dat een verhuizing van de sterrenwacht naar Hoeven noodzakelijk werd. De belangstelling bleef groot en de sterrenwacht was jarenlang een begrip, zowel in de regio als ver daarbuiten.
Eind jaren negentig gingen de bezoekersaantallen echter sterk achteruit, terwijl door het wegvallen van overheidssteun de sterrenwacht commercieel geëxploiteerd moest worden, waarna in 2008 het doek definitief viel voor Simon Stevin.

In 2013 begonnen de huidige eigenaar van het klooster, samen met een groep vrienden en oudgedienden met de restauratie om de originele sterrenwacht terug te brengen naar Oudenbosch. In 2015 vond letterlijk de bekroning plaats, toen de gerestaureerde koepel en telescoop weer op het kloostergebouw geplaatst werden.

Zowel tijdens de periode Simon Stevin als nu met Sterrenwacht Tivoli is er een intense samenwerking tussen Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant en de sterrenwacht. Veel van onze leden zijn vrijwilliger bij de sterrenwacht, terwijl onze vereniging hét platform bij uitstek biedt als geïnteresseerden na een bezoek aan Tivoli zich graag verder willen verdiepen in sterrenkunde als hobby.

 

Lid Worden?

Ter kennismaking met Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant, kunnen belangstellenden twee bijeenkomsten gratis bijwonen. Voor meer informatie en/of het aanmelden als lid, kunt u contact opnemen met onze secretaris via het contactformulier.

 

Nuttige documenten