Waarnemen

Op deze pagina staat informatie die je kunt gebruiken bij het waarnemen, van beginner tot gevorderde.

Waarneemplan

Om te beginnen mag een waarneemplan natuurlijk niet ontbreken. In het volgende bestand staan een aantal lijsten die je zou kunnen gebruiken als je gaat waarnemen: Voorbeeld waarneemplan voor Virgo cluster, Urban Deep Sky, Messier, etc.

Magnitude 7 Star Atlas

De Mag-7 Star Atlas toont sterren tot aan magnitude 7,25. Dubbelsterren en meervoudige sterren worden aangegeven m.b.v. een dun horizontaal lijntje. De getoonde deep-sky objecten bestaan uit de alle objecten van de Messier lijst, de beste uit de NGC lijst en de Herschell 400 lijst, meer dan 550 DSO’s in totaal.

Download deze atlas m.b.v. deze link: Magnitude 7 Star Atlas Milky Way Version

Individuele kaarten zijn, in zwart/wit of kleur, te downloaden via Free Mag 7 Star Charts op Cloudy Nights.

Urban Deepsky Objects

Urban Deepsky Objects zijn objecten die je vanuit de stad of een andere lichtverontreinigde omgeving kunt waarnemen. Een overzicht kun je downloaden via de volgende link: Urban Deepsky Objects – Makkelijk hele jaar rond.

Deep Sky en Open Clusters

Hieronder tref je een aantal links aan waarop je informatie kunt vinden voor het waarnemen van deep sky objecten en open clusters.

Messier Catalogus

De volgende bestanden bevatten een overzicht van de objecten in de Messier catalogus en de daarbij behorende sterrenkaarten. Gebruik de link om het desbetreffende bestand te downloaden:

Caldwell Catalogus

De volgende bestanden bevatten een overzicht van de objecten in de Caldwell catalogus en de daarbij behorende sterrenkaarten. Gebruik de link om het desbetreffende bestand te downloaden:

Herschell 400 Catalogus

De volgende bestanden bevatten een overzicht van de objecten in de Herschell 400 catalogus en de daarbij behorende sterrenkaarten. Gebruik de link om het desbetreffende bestand te downloaden:

[1] Deze bestanden zijn beschikbaar gesteld door Jim Cornmell at JimsCosmos.com.