Astrofotografie

Astrofotografie met de Vaonis Vespera

De Vaonis Vespera is een combinatie van telescoop met camera. Hierdoor worden de wonderen van het heelal volautomatisch voor iedereen toegankelijk gemaakt. De Vespera was al voorzien van live-stacking technologie, maar is sinds een recente update ook voorzien van mozaïek technologie.

Deze optie is door Barry Wildhagen, een van onze leden, gebruikt om de volgende mozaïek van de Paardenkopnevel te maken. In totaal zijn dit 491 gestackte afbeeldingen met een totale belichtingstijd van 81 minuten en 50 seconden die daarna geautomatiseerd zijn bewerkt met Topaz PhotoAI.

Ook de volgende opname van de Andromedanevel (M31) is gemaakt met dezelfde methode.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon “live” opnames maken, zoals bv. van de zon.

Fotografie met de 30 cm Maksutov van Sterrenwacht Tivoli

Op 7 februari 2020 was er eindelijk weer eens een heldere avond. Jac Brosens heeft bij Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch, samen met een aantal leden de 30 cm Maksutov gebruikt om een poging te doen een maan mozaïek te maken. Eerst werd een poging gedaan om Venus vast te leggen maar het resultaat liet zien dat de seeing niet best was. De maan stond veel hoger aan de hemel maar daar was de seeing nog steeds niet meer dan redelijk. Er zijn ruim 30 filmpjes gemaakt met een ASI174MC in prime focus. Het aantal beeldjes betrof 3000 per opname waarvan de beste 500 zijn gebruikt om de mozaïek te maken. Door de matige seeing is het beeld tot 50% terug gebracht. Het gevaar bij het maken van een mozaïek is dat bij de uitwerking er stukjes van de maan gemist blijken te zijn en dat bleek hier ook het geval te zijn. Zaak dus om een volgende keer ruimere overlap te kiezen per deelbeeld. Gelukkig kon Jac, omdat hij de dag eerder ook de maan had gefotografeerd (wisselwaar met een andere kijker en camera) van die opnames gebruik maken om dat gemis weg te werken. Is wel een hoop werk want elke dag verandert het beeld van de maan wat we zien te krijgen.


Venus


Klik op onderstaande foto om hem in originele grootte te zien

Maan