Lezing “Het Multiversum, is Ons Universum er Een Uit Vele?”

Op woensdag 8 maart zal Prof. Dr. John Heise van het Ruimteonderzoeksinstituut SRON te Utrecht bij de de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing verzorgen met als onderwerp:

“Het Multiversum, is Ons Universum er Een Uit Vele?”

Het heelal is ontstaan in een oerknal. Deze opvatting wordt bevestigd door vele astronomische waarnemingen. Maar waarom gebeurde dat?

En waarom is het resultaat zo’n prachtig symmetrisch heelal met overal gemiddeld dezelfde materiedichtheid (homogeen) en in alle richtingen gemiddeld hetzelfde (isotroop)? Ook daarvoor is een verklaring gevonden met een model dat “Kosmische Inflatie” genoemd wordt. Het heelal is ergens begonnen in een extreme explosie. “Inflatie” beschrijft precies de eerste fractie van een seconde voorafgaand aan de oerknal en verklaart al het moois in ons heelal. Men zoekt nog ijverig naar bewijzen voor “Kosmische Inflatie” en dat ziet er hoopvol uit.

Maar als het heelal “ergens begonnen is” dan kan op dezelfde manier ook “ergens anders” een ander heelal ontstaan. De wereld op heel grote
schaal is helemaal niet homogeen maar wild en chaotisch en overal ontstaan en vergaan er heelallen zoals de onze als lokale  bellen. Het
is een multiversum, waarvan ons universum er maar een is. Dit heet het model van de “eeuwige en chaotische inflatie”.

De spreker zal proberen uit te leggen hoe we dat zouden kunnen waarnemen.

  • Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95 te Breda
  • Wanneer: woensdag 8 maart, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl