Lezing “Maanstructuren en 3D-Animaties van de Maan”

Op woensdag 8 februari organiseert de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing met als onderwerp:

“Maanstructuren en 3D-Animaties van de Maan”

De spreker, Carlo Jenniskens, zal de toehoorders meenemen op een reis naar onze naaste buur in het heelal.

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en het meest nabije hemelobject dat we goed kunnen waarnemen. De Maan kan op diverse manieren waargenomen worden, zowel met binoculaire, kleine telescopen tot grote telescopen. Voor de mensen is de Maan het enige hemelobject waarvan men enige oppervlaktedetails kan zien met het blote oog.

In deze lezing worden de belangrijkste structuren van de Maan besproken, maar ook de diverse details die we met grote telescopen kunnen vinden. We kijken naar historische maankaarten, waar de eerste zeeën en grote kraters hun naam kregen, en hoe de naamgeving van de vele kraters zijn vervolg krijgt.

We zoeken naar mooie structuren op de maan die bij bepaalde maanfasen zichtbaar worden. En hoe deze structuren veranderen gedurende de ochtend- en/of avond terminatorbeweging over de Maan. We bespreken wat we kunnen zien van de achterkant van de Maan door het zogenaamde liberatie-effect.

We kijken ook naar de landingsplaatsen van de Apollo’s, en gebruiken zoekkaarten om deze gebieden te vinden.

Tevens toon worden diverse digitale maankaarten getoond waarbij we de vele structuren en details laten zien, we een 3D animatie tonen van de diverse kraters en maan structuren en waarbij we de dimensies van de structuren kunnen weergeven.

De spreker, Carlo Jenniskens, is optometrist en daarnaast voorzitter van de KNVWS West-Brabant.

  • Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95 te Breda
  • Wanneer: woensdag 8 februari, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl