Lezing “Botsende Melkwegstelsels: een Kosmisch Vuurwerk”

Op woensdag 12 april zal Prof. Henny J.G.L.M. Lamers van het Astronomisch Instituut aan de Universiteit van Amsterdam bij de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing geven met als onderwerp:

“Botsende Melkwegstelsels: een Kosmisch Vuurwerk”

Melkwegstelsels zijn enorme concentraties van sterren, gas en stof. De kleinste melkwegstelsels hebben afmetingen van een paar duizend lichtjaar en de grootste stelsels van honderdduizend lichtjaar.

Veel melkwegstelsels zijn afgeplat en vertonen een prachtige spiraal struktuur. Ook onze zon met zijn planeten maakt deel uit van een groot spiraal stelsel: “onze melkweg”.

Door hun grote afmetingen en snelheden en door hun neiging tot samenscholen komen botsingen of bijna-botsingen van melkwegstelsels vaak voor. Het is eerder regel dan uitzondering dat stelsels elkaar treffen en samensmelten! Ons eigen melkwegstelsel heeft in het verleden veel botsingen ondergaan en daarbij kleinere melkwegstelsels opgeslokt: we noemen dat “galactisch kannibalisme”. Wist U dat ons melkwegstelsel nu! een klein stelsel aan het verorberen is? En dat we over 4 miljard jaar zullen botsen met het grote Andromeda melkwegstelsel?

De Hubble Space Telescope heeft veel botsende en bijna-botsende melkwegstelsels waargenomen. De sterke invloed van de zwaartekracht zorgt daarbij voor fascinerende verschijnselen: bruggen, staarten, spiraal armen en enorme geboortegolven van sterren. De spreker zal spectaculaire opnamen van (bijna-)botsingen laten zien en die verschijnselen op eenvoudige wijze uitleggen. Films met computer berekeningen van botsende stelsels helpen daarbij om te begrijpen wat er gebeurt bij zulke botsingen. Er is ruim gelegenheid vragen te stellen.

  • Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95 te Breda
  • Wanneer: woensdag 12 april, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl