Lezing: De James Webb Telescope – Up-to-date

JWST
Lezing door Walter Wamsteker

Walter Wamsteker was jarenlang docent natuur- en sterrenkunde aan het Norbertuscollege in Roosendaal. Door zijn vak is de interesse in telescopen ontstaan.

Op woensdag 8 maart geeft hij ons de actuele informatie over de James Webb telescoop (vernoemd naar de voormalige bewindvoerder van NASA).

Op 25 december 2021 werd de James Webb, of kortweg de JWST, gelanceerd als opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop. De JWST is een optische en infraroodtelescoop en kijkt dwars door het stof heen en vangt het licht van de sterren in hun vroegste fase.
De doelen van de JWST zijn:

  1. Het opvangen van licht van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd.
  2. Bepalen hoe deze oudste sterrenstelsels zijn geëvolueerd.
  3. De vorming van nieuwe sterrenstelsels observeren.
  4. De fysische en chemische samenstelling van verre sterrenstelsels meten en de mogelijkheid van het bestaan van leven onderzoeken.

Er zijn inmiddels ruim 160 (600, d.d. 5 maart 2023) wetenschappelijke publicaties verschenen op basis van de JWST-waarnemingen en kijken astronomen uit naar wat er allemaal nog ontdekt gaat worden.

De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand aan het Sint Lucasplein 3 te Roosendaal. De lezing begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30. Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na bevestiging door hem dat er een plaats beschikbaar is, graag een bedrag overmaken van € 5 per persoon op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Nederlandse Ver. voor Weer- en Sterrenkunde, onder vermelding van “lezing 08-03”.