Lezing: Ruimtevaart – Van Apollo tot Artemis

Orion en de Europese Service ModuleAstronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 19 april 2023 voor leden en niet-leden een lezing over de ruimtevaart, van Apollo tot Artemis. De lezing wordt gegeven door Marco van der List.

Het is al weer meer dan een halve eeuw geleden dat de laatste man op de Maan liep tijdens de Apollo-17 missie. Sindsdien is de bemande ruimtevaart beperkt geweest tot met name ruimtestations in een lage baan om de Aarde. Maar de komende jaren zal in deze situatie verandering komen als de mens terugkeert naar de Maan in het kader van het Artemis programma.

In deze presentatie neemt de spreker u mee op reis naar het hemellichaam dat het dichtst bij ons staat: de Maan. Zo komen het ontstaan van onze naaste buur in de ruimte, de invloed van de Maan op de Aarde en het vroege ruimteonderzoek aan bod. Natuurlijk passeert de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie in de jaren zestig de revue. Via recenter onderzoek met behulp van onbemande sondes, komen we dan bij het huidige internationale Artemis project. In november 2022 vond de eerste testvlucht van de gigantische SLS-raket en de Orion capsule, nu nog onbemand, plaats. Binnen enkele jaren moet dit resulteren in de eerste bemande reis naar de Maan sinds 1972 en uiteindelijk in een Maanlanding, nu met de eerste vrouw en Europese ruimtevaarder.

De spreker, Marco van der List, is al meer dan 30 jaar actief als amateurastronoom en lid van astronomievereniging Orion. Naast het volgen van met name de actuele ontwikkelingen op het gebied van planeetonderzoek, is hij ook een van de vrijwilligers op Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch en redactielid van het blad Ruimtevaart van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR). Hij is werkzaam als ruimtevaartingenieur.

De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand aan het Sint Lucasplein 3 te Roosendaal. De lezing begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30. Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na bevestiging door hem dat er een plaats beschikbaar is, graag een bedrag overmaken van € 5 per persoon op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Nederlandse Ver. voor Weer- en Sterrenkunde, onder vermelding van “lezing 19-04”.