Beginnen met sterrenkijken

Welke telescoop kies je, ook als je niets van telescopen afweet?

Je wilt beginnen met sterrenkijken, maar welke telescoop ga je kiezen? Wat valt er te zien met een telescoop voor beginners?

Op 4 maart, tussen 14.00 en 16.00 uur, houdt Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant een voorlichtingsbijeenkomst over telescopen voor kinderen en ouderen in het Huis van de Westrand aan het Sint Lucasplein 3 te Roosendaal. De entree is gratis.

Er staan hier een aantal telescopen opgesteld, in drie soorten, welke gebruik maken van lenzen en spiegels. Ook verrekijkers voor kinderen, een echt ‘groot mensending’.

Heel wat mensen hebben thuis goede verrekijkers liggen en oude optica is niet perse slechte optica. Het is beter en leuker om met een goede verrekijker de duisternis in te trekken dan met een goedkope spiegeltelescoop. Men mag ook de eigen verrekijker of telescoop meenemen om daar vragen over te stellen.

Er zijn verschillende redenen waarom men een telescoop zou willen hebben om naar de sterren en planeten te kijken. Een van de belangrijkste redenen is de fascinatie voor het universum en alles wat daarmee te maken heeft.

Leden van Astronomievereniging Orion zullen aanwezig zijn om uitleg, advies en een klein beetje theorie te geven over telescopen. Advies om je helpen de eerste stappen te zetten in de aanschaf van een telescoop of verrekijker.

Skywatcher Dobson

Ook deze Dobson-telescoop is te zien op zaterdag 4 maart.