Lezing: Leven op een planeet rond een andere zon

Buitenaards leven

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 13 december 2023 voor leden en niet-leden een lezing over buitenaards leven.

De lezing wordt gegeven door Drs. Leon Houben. Hij studeerde radioastronomie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en is nu daar promovendus bij Heino Falcke, hoogleraar astrofysica.

Is er ander leven in het universum? En zo ja, is dat leven te vinden op aardachtige planeten of zou er ook leven kunnen zijn in totaal andere omstandigheden? Buitenaards leven, dé heilige graal van de moderne astronomie en een fascinatie van velen. Zijn we alleen in dit immense universum? Of kijkt er iemand terug wanneer we ’s nachts onze blik naar boven wenden? In deze lezing “Leven op een planeet rond een andere zon”, neemt hij ons mee op een zoektocht náár dat buitenaards leven. Waar zal het uit bestaan, waar bevindt het zich en hoe vinden we het? We krijgen te horen met welke technieken exoplaneten worden gevonden en gaat hij in op wat die technieken ons kunnen vertellen over de gevonden andere werelden. We krijgen zo een beeld bij de mogelijke opbrengsten van onze hedendaagse SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) projecten en hoe dicht we zijn bij het vinden van die heilige graal. Zoekt u mee?

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na bevestiging door hem dat er plaats beschikbaar is, graag een bedrag overmaken van € 7,50 per persoon op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 13-12”. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur