Lezing: Het Weer en de Taal der Wolken

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 18 oktober 2023 voor leden en niet-leden een lezing over het Weer en de Taal der Wolken.

De lezing wordt gegeven door Carlo Jenniskens (1958). Hij studeerde Optometrie/Orthoptiek aan de City University of London en Optometrie aan de Faculteit Gezondheidszorg te Utrecht. Tevens Pedagogiek en Didactiek aan de Hogeschool van Breda.

WolkenHij werkte als Medisch Optometrist in diverse oogartspraktijken in Zuid West Nederland. Carlo is erelid van de KNVWS West-Brabant en was ook jarenlang voorzitter van deze vereniging. Als gedreven amateurastronoom en amateurweerkundige is Carlo verbonden aan de Volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch waar hij waarnemingen, rondleidingen en lezingen verzorgt, maar hij ook een zeer gevraagde gastdocent is op basis en middelbare scholen.

Wij zijn verheugd om belangstellenden uit te nodigen voor een inspirerende lezing over de betoverende wereld van wolken en de boeiende concepten van de weerfronten, luchtmassa’s en brongebieden. Deze lezing zal de verwondering vergroten over de diverse wolkensoorten die we dagelijks aan de hemel zien en de dynamiek van luchtcirculatie en weersveranderingen.

WolkenWolken zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze bieden ook inzicht in de atmosferische processen die ons omringen. Tijdens deze lezing zullen we de verschillende soorten wolken verkennen, van de sierlijke cirruswolken tot de donkere nimbostratuswolken. We zullen ontdekken hoe ze worden gevormd, welke factoren de vorm en hoogte beïnvloeden, en hoe ze ons kunnen helpen bij het voorspellen van het weer. Daarnaast zullen we ook ingaan op de fascinerende wereld van brongebieden en luchtmassa’s, waarin we uitleggen hoe verschillende luchtmassa’s ontstaan en zich verplaatsen, en hoe ze uiteindelijk kunnen leiden tot de vorming van weerfronten.

WolkenWeerfronten zijn grenzen tussen luchtmassa’s met verschillende eigenschappen, zoals temperatuur, vochtigheid en luchtdruk. Deze fronten spelen een cruciale rol bij het bepalen van het weer dat we ervaren. We zullen de verschillende soorten fronten verkennen, zoals koufronten, warmtefronten, occlusiefronten en stationaire fronten, en begrijpen hoe ze kunnen leiden tot veranderingen in temperatuur, neerslag en windpatronen. Daarnaast zullen we ook de invloed van weerfronten op het ontstaan van onweersbuien en andere meteorologische fenomenen bespreken. Tevens geven we ook aandacht aan de optische weer fenomenen zoals regenbogen, halo’s en irisering.

Of je nu een enthousiaste amateurweerkundige bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de mysteries van de atmosfeer, deze lezing is voor jou. Het doel is om jullie kennis te vergroten en jullie te inspireren om de schoonheid en complexiteit van het weer om ons heen te waarderen.

Niet-leden kunnen de lezing bijwonen door een bedrag van € 5 per persoon over te maken op IBAN NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 18-10”. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal. Hij begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.