Lezing “Zwaartekracht volgens Erik Verlinde”

Op woensdag 1 november organiseert de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing met als onderwerp:

“Zwaartekracht volgens Erik Verlinde”

De spreker, drs. M.J.A. Mertens, zal, in samenwerking met prof. dr. H. Koppelaar, inzicht geven in de nieuwe theorie over zwaartekracht in relatie met het bestaansrecht van donkere materie, volgens prof. dr. Erik Verlinde (hoogleraar in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam).

Al een aantal eeuwen wordt nagedacht over het fenomeen zwaartekracht. Zoals in een anekdote (die waarschijnlijk niet waar is)wordt verteld, dacht Newton, nadat een appel op zijn hoofd viel, over hoe nu precies zwaartekracht werkt. Met zijn bekende formule kunnen we op niveau van zonnestelsel, kometen en Oortwolkobjecten goed uit de voeten. Echter op grote schaal gaat het mis. Einstein heeft met zijn Algemene Relativiteits Theorie een nieuwe handreiking gegeven. De ART is met name op grote schaal toepasbaar. Het idee van ruimtetijd en kromming daarvan door zwaartekracht was een nieuw idee.

Daarnaast werd begin 20e eeuw een andere theorie ontwikkeld: de Quantumtheorie. Deze theorie beschrijft de fenomenen op het allerkleinste niveau. Een integratie van beide theorieën echter mislukt. Zij zijn beide voldoende ondersteund door onderzoek en waarnemingen, maar zij zijn niet verenigbaar in één theorie.

Prof. Erik Verlinde probeert door anders tegen zwaartekracht te kijken of dit een weg is tot unificatie. Hij komt tot een aantal verrassende ideeën en oplossingen, waardoor bijv. ook het mysterie van donkere materie in een ander licht moet worden gezien. Hij stelt dat het heelal alleen op informatie berust en dat het heelal een holografisch systeem is. Zwaartekracht is geen natuurkracht maar een emergent verschijnsel (al is daar Coyote niet blij mee!).

  • Locatie: Puur Indigo, Ballemanseweg 8 te Galder
  • Wanneer: woensdag 1 november, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl
Geplaatst in Nieuws.