Agenda

De in rood weergegeven activiteiten zijn toegankelijk voor het publiek. Niet-leden kunnen de presentaties op de woensdagavond bijwonen tegen een entree van € 5,– p.p., vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl is vereist. De overige publieksactiviteiten zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht zijn gratis toegankelijk voor het publiek (vooraf aanmelden is niet nodig).

De in blauw weergegeven activiteiten zijn alleen toegankelijk voor onze leden.

okt
18
wo
2023
Lezing: Het Weer en de Taal der Wolken @ Het Huis van de Westrand
okt 18 @ 20:00 – 22:00

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 18 oktober 2023 voor leden en niet-leden een lezing over het Weer en de Taal der Wolken.

De lezing wordt gegeven door Carlo Jenniskens (1958). Hij studeerde Optometrie/Orthoptiek aan de City University of London en Optometrie aan de Faculteit Gezondheidszorg te Utrecht. Tevens Pedagogiek en Didactiek aan de Hogeschool van Breda.

WolkenHij werkte als Medisch Optometrist in diverse oogartspraktijken in Zuid West Nederland. Carlo is erelid van de KNVWS West-Brabant en was ook jarenlang voorzitter van deze vereniging. Als gedreven amateurastronoom en amateurweerkundige is Carlo verbonden aan de Volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch waar hij waarnemingen, rondleidingen en lezingen verzorgt, maar hij ook een zeer gevraagde gastdocent is op basis en middelbare scholen.

Wij zijn verheugd om belangstellenden uit te nodigen voor een inspirerende lezing over de betoverende wereld van wolken en de boeiende concepten van de weerfronten, luchtmassa’s en brongebieden. Deze lezing zal de verwondering vergroten over de diverse wolkensoorten die we dagelijks aan de hemel zien en de dynamiek van luchtcirculatie en weersveranderingen.

WolkenWolken zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze bieden ook inzicht in de atmosferische processen die ons omringen. Tijdens deze lezing zullen we de verschillende soorten wolken verkennen, van de sierlijke cirruswolken tot de donkere nimbostratuswolken. We zullen ontdekken hoe ze worden gevormd, welke factoren de vorm en hoogte beïnvloeden, en hoe ze ons kunnen helpen bij het voorspellen van het weer. Daarnaast zullen we ook ingaan op de fascinerende wereld van brongebieden en luchtmassa’s, waarin we uitleggen hoe verschillende luchtmassa’s ontstaan en zich verplaatsen, en hoe ze uiteindelijk kunnen leiden tot de vorming van weerfronten.

WolkenWeerfronten zijn grenzen tussen luchtmassa’s met verschillende eigenschappen, zoals temperatuur, vochtigheid en luchtdruk. Deze fronten spelen een cruciale rol bij het bepalen van het weer dat we ervaren. We zullen de verschillende soorten fronten verkennen, zoals koufronten, warmtefronten, occlusiefronten en stationaire fronten, en begrijpen hoe ze kunnen leiden tot veranderingen in temperatuur, neerslag en windpatronen. Daarnaast zullen we ook de invloed van weerfronten op het ontstaan van onweersbuien en andere meteorologische fenomenen bespreken. Tevens geven we ook aandacht aan de optische weer fenomenen zoals regenbogen, halo’s en irisering.

Of je nu een enthousiaste amateurweerkundige bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de mysteries van de atmosfeer, deze lezing is voor jou. Het doel is om jullie kennis te vergroten en jullie te inspireren om de schoonheid en complexiteit van het weer om ons heen te waarderen.

Niet-leden kunnen de lezing bijwonen door een bedrag van € 5 per persoon over te maken op IBAN NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 18-10”. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal. Hij begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

nov
19
zo
2023
Viering 80-jarig bestaan @ Het Huis van de Westrand
nov 19 @ 13:00 – 17:00
dec
13
wo
2023
Lezing: Nieuwe werelden ontdekken @ Het Huis van de Westrand
dec 13 @ 20:00 – 22:00

Spreker: Drs. Leon Houben

Buitenaards levenIs er ander leven in het universum? En zo ja, is dat leven te vinden op aardachtige planeten of zou er ook leven kunnen zijn in totaal andere omstandigheden.

Meer informatie omtrent deze lezing volgt binnenkort.

feb
14
wo
2024
Lezing: Micrometeorieten, Astronomie door de microscoop @ Het Huis van de Westrand
feb 14 @ 20:00 – 22:00

Op woensdag 14 februari geeft Astrid Eewes een bijzondere lezing over Micrometeorieten. Op 6 mei vorig jaar ontving zij voor haar werk aan micrometeorieten de Dr. J. van der Biltprijs 2023 van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde.

Uitreiking Dr. J. van der Biltprijs 2023 aan Astrid Eewes

Uitreiking Dr. J. van der Biltprijs 2023 door Sebastiaan Vet
Foto: Jaap van ’t Leven

Micrometeorieten zijn kleine stukje gesteenten die uit ons zonnestelsel komen. Ze worden door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken en komen via de dampkring op aarde terecht. Micrometeorieten kun je zelf ook vinden om en op je huis. Hoe dat precies in zijn werk gaat vertelt zij tijdens de lezing.

Micrometeorieten