Lezing: Astronomie door de microscoop

Wanneer:
14 februari 2024 @ 20:00 – 22:00
2024-02-14T20:00:00+01:00
2024-02-14T22:00:00+01:00
Waar:
Het Huis van de Westrand
Sint Lucasplein 3
4703 HX Roosendaal
Nederland
Kosten:
€ 7,50 voor niet leden

Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant organiseert op woensdag 14 februari 2024 voor leden en niet-leden een lezing over micrometeorieten.

De lezing wordt gegeven door Astrid Eeuwes die in mei van het vorig jaar voor haar werkzaamheden m.b.t. micrometeorieten de Dr. J. van der Biltprijs ontving. Zij is al jaren actief in de sterrenkunde en gespecialiseerd in sterrenkundige applicaties, astrofotografie en micrometeorieten en is actief lid van het team van de publiekssterrenwacht Bussloo (Gelderland).

MicrometeorietenJaarlijks vallen er tonnen buitenaards materiaal op onze aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan 0,5 mm kun je overal terugvinden, zelfs op je eigen dak of dakgoot. Astrid Eeuwes verzamelde dit stof, dat vervolgens na enkele behandelingsstappen, minutieus onder de microscoop wordt uitgeplozen en beoordeeld om de micrometeorieten van aardse stofdeeltjes te onderscheiden. Ze lijken niet op de bekende grotere meteorieten, omdat ze bijna compleet gesmolten zijn en weer gestold op aarde terecht komen. Er zijn zwarte, grijze en prachtige gekleurde exemplaren. Ze vallen overal op aarde, ook op je dak en op straat. In de toekomst zouden we daardoor meer te weten kunnen komen over de vorming van ons zonnestelsel. Inmiddels heeft ze een zeer zeldzame en opvallende meteoriet gevonden. Deze is zo bijzonder dat deze voor een diepgaand onderzoek naar de Verenigde Staten van Amerika is gestuurd voor aanvullend onderzoek. Tijdens deze lezing zal zij verschillende tips en tools aanreiken om iedereen enthousiast te maken om zelf ook op zoek te gaan naar sterrenstof. Wie weet ligt er bij jou ook een micrometeoriet in je tuin of dakgoot. Nu eens geen astronomie door de telescoop, maar door de microscoop.

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na het overmaken van een bedrag van € 7,50 op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 14-02”, wordt u op de lijst geplaatst. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal, en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.