Lezing: Astronomische spectroscopie

De Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, afdeling West-Brabant, organiseert op woensdag 16 juni 2021 voor leden en niet-leden een lezing over sterrenkunde, in dit geval over astronomische spectografie. De lezing wordt gegeven door Carlo Jenniskens, erelid en oud-voorzitter van de KNVWS West-Brabant. Dit alles in een corona veilige opstelling met een maximum aantal bezoekers.

Spectrum LierAstronomische spectroscopie is een van de favoriete hulpmiddelen van de astronoom om het heelal te leren begrijpen. Vanwege de enorme omvang van het heelal zijn hemellichamen buiten het zonnestelsel alleen van grote afstand te bestuderen. Er kan nauwelijks iets gezegd worden over de chemische samenstelling van de diverse objecten in het heelal door er alleen naar te kijken. Juist dit gebeurt met behulp van spectroscopie.

Het licht dat we van verre hemellichamen met een telescoop opvangen bevat veel belangrijke informatie en is een middel om de samenstelling van sterren en andere hemellichamen te kunnen bepalen.

Ook het dopplereffect en de roodverschuiving, waarmee de snelheid van objecten wordt bepaald, zal besproken worden.

Spectrum CapellaEen spectrograaf is een onmisbaar astronomisch hulpmiddel dat veel ingewikkelder is dan een prisma. Aan beiden zal in deze lezing aandacht worden besteed.

Tegenwoordig is spectrografie ook toegankelijk voor amateurastronomen. Indrukwekkende resultaten worden behaald vanuit de achtertuin. Het vereist wat natuurkundige voorkennis om spectroscopie juist toe te passen.

Als er ooit tekenen van leven worden ontdekt op een andere planeet, zal dat met een spectrograaf zijn.

Een lezing voor absolute beginners, maar ook de meer gevorderden vinden hier iets van hun gading.

Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en iedere belangstellende moet zich eerst aanmelden bij de secretaris. Na bevestiging door hem dat er een plaats beschikbaar is, graag een bedrag overmaken van €5 per persoon op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Nederlandse Ver. Voor Weer- en Sterrenkunde.

De lezing wordt dit keer gegeven in De Fazant, Sint Annadreef 2, 4851 RC Ulvenhout. De lezing begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.