Landelijke sterrenkijkdagen

Wanneer:
24 februari 2023 @ 19:30 – 22:00
2023-02-24T19:30:00+01:00
2023-02-24T22:00:00+01:00
Waar:
Natuurpoort Wouwse Plantage
Plantagebaan
Wouwse Plantage
Nederland

Landelijke Sterrenkijkdagen 2023Astronomievereniging Orion – KNVWS West-Brabant doet ook dit jaar weer mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op vrijdag 24 februari zijn leden van de vereniging vanaf 19.30 uur aanwezig met een telescoop bij Natuurpoort Wouwse Plantage aan de Plantagebaan te Wouw, op het veld naast de parkeerplaats. Men moet daarvoor, komende van de A58, het dorp uitrijden en vlak daarna links de parkeerplaats oprijden bij de aanduiding Natuurpoort met sleutelafbeelding.

Indien het te bewolkt is worden er korte lezingen van ca. 20 minuten gehouden in het Dorpshuis De Spil, Plantagebaan 223, 4725 AC Wouwse Plantage, vlakbij de parkeerplaats van Natuurpoort. De toegang is gratis.

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, vóór acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeten Venus en Jupiter zien. De planeet Mars staat de hele avond aan de hemel. De maan is dit weekend als een smalle sikkel te zien aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een groenige vlek waarnemen. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte). Die is met het blote oog te zien, maar nog veel leuker met een verrekijker. Dan kun je ook zien dat daar nog veel meer sterren bij elkaar staan.