Lezing: De babyfoto van het heelal

Op woensdag 16 september is er weer een lezing in de Bruno Ernst bibliotheek van Sterrenwacht Tivoli. Onze spreker van vanavond is Prof. Dr. John Heise, emeritus hoogleraar Astrofysica en verbonden aan het laboratorium voor Ruimteonderzoek SRON in Utrecht. Hij ontving van Stichting De Koepel de Willem de Graaffprijs voor zijn bijdragen aan de popularisering van sterrenkunde en ruimteonderzoek.

John Heise komt een lezing geven over de babyfoto van het heelal: de verste structuur die we kunnen zien, de grens van het waarneembare heelal.

Sinds de jaren 70 was hij werkzaam bij SRON en hield zich daar bezig met hoge-energie-astrofysica. Hij is de ontdekker van de diverse röntgenbronnen in het heelal. Zijn onderzoeksgroep lokaliseerde in 1997 voor het eerst de al 25 jaar ongrijpbare gammaflitsen.

Let op: i.v.m. corona kunnen er maximaal 25 personen in de Bibliotheek van Tivoli. Externe gasten kunnen zich aanmelden, zoals gebruikelijk, maar KNVWS-leden hebben voorrang en kunnen zich tot 12 september 12.00 uur aanmelden. Daarna wordt bekeken hoeveel gasten en wie in concreto kunnen worden toegelaten (op volgorde van aanmelding) en na betaling van € 5,-.

Niet-leden kunnen de lezingen bijwonen door zich aan te melden op info@knvws-west-brabant.nl en €5,- per persoon over te maken op IBAN NL63RABO0185248454, ten name van Ned. Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, onder vermelding van “lezing (datum)”.