Terugblik op de Landelijke Zonnekijkdag

Landelijke Zonnekijkdag 2020Tijdens de Landelijke Zonnekijkdag afgelopen zondag, 5 juli 2020, was KNVWS West-Brabant op bezoek bij Recreatieboerderij Johan en Caroline te Wagenberg.

Helaas zat het weer in het begin niet mee. Het was zwaar bewolkt en er stond heel veel wind. Je zou beter verwachten van een weerkunde vereniging. Gelukkig was alles goed verzorgd en konden we schuilen in een prachtige party tent.

In totaal waren er acht leden aanwezig en, nadat de zon zich meer en meer liet zien, hadden we uiteindelijk vijf telescopen opgesteld staan, waaronder een h-alpha kijker.

Door het weer (en waarschijnlijk ook de corona crisis) was de toeloop van het publiek niet overweldigend. En hoewel het beeld in zichtbaar licht niet spectaculair was, er waren geen zonnevlekken te zien, konden we in de h-aplha kijker wel een aantal protuberansen en filamenten aan het publiek laten zien.


Tijdens deze zonnekijkdag stonden we ook in verbinding met Sterrenwacht Tivoli te Oudenbosch, waar via een live-stream naar YouTube verslag werd gedaan van deze dag. Deze stream is terug te kijken via de volgende link: De zon door een telescoop – landelijke zonnekijkdag 2020.

Tegen het einde van de middag was het tijd om een kleine versnapering te nuttigen waarna we onze telescopen weer hebben ingepakt. Ondanks het weer en de geringe toeloop van het publiek, was het al met al een geslaagde dag. Het is fijn om weer eens met je medeleden samen iets te ondernemen.