Het weer meten, analyseren, en voorspellen; kan het beter?

Spreker: Dr. Ir. Ad Stoffelen

Dr. Ir. Ad Stoffelen studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit van Eindhoven en is werkzaam bij het KNMI in De Bilt, en al jarenlang expert op het gebied van meten van windsnelheid, een onderwerp waar hij in 1998 ook op is gepromoveerd.

Weersatelliet Hij zal ons o.a. vertellen over de aardobservatietechnieken met sondes, vliegtuigen en vanuit de ruimte met satellieten, waaronder lasertechnieken.

Om te komen tot een nauwkeurige weersvoorspelling is een accurate en gedetailleerde analyse van de bestaande weersystemen van essentieel belang. Atmosferische waarnemingen vanuit satellieten leveren een grotere bijdrage aan de meerdaagse weersverwachtingen op het Noordelijk halfrond dan de grondgebaseerde waarnemingen.

In deze voordracht zal ingegaan worden op de tekortkomingen van het bestaande wereldomvattende grondgebaseerde meteorologische netwerk en op de rol die satellietwaarnemingen spelen in het opheffen van deze tekortkomingen.

Satellietwaarnemingen van wind, temperatuur, waterdamp, wolken en ozon en de wijze waarop zulke metingen gebruikt worden in weermodellen voor de weersvoorspelling komen aan de orde.