Lezing: Fotografie van de Sterrenhemel, hoe doe je dat?

20160622_lezing_astrofotografieOp woensdag 22 juni organiseert de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing met als onderwerp:

“Fotografie van de Sterrenhemel, hoe doe je dat?”

In deze presentatie zal onze gastspreker, André van der Hoeven, amateur-astrofotograaf, meer vertellen over hoe deze interessante vorm fotografie in zijn werk gaat.

Fotografie van de sterrenhemel is een heel andere vorm van fotografie dan wat je meestal tegenkomt. Om de objecten aan de hemel goed zichtbaar te maken zijn zeer lange belichtingstijden nodig en moet er veel nabewerkt worden in de computer om de zeer lichtzwakke details van de hemelobjecten zichtbaar te maken. Het langdurige belichten brengt een aantal specifieke problemen met zich mee die deze vorm van fotografie zo anders maken. Hierbij kun je denken aan het feit dat de aarde draait en je dus de objecten moet volgen, maar ook dat door de lange belichtingen de camera’s warm worden waardoor er storingen in het beeld komen.

De presentatie laat zien wat er zoal nodig is om astrofotografie van verschillende soorten objecten, zoals zon, maan, planeten, sterrenstelsels en gasnevels, mogelijk te maken. Aan bod komen o.a. de technische kant met vragen zoals welke apparatuur nodig is en waarom je camera’s beter kunt koelen voor astrofotografie. Ook de bewerkingskant komt aan bod. Welke software kun je zoal gebruiken en wat voor technieken zijn er om details zichtbaar te maken die je anders nooit zou zien?

De presentatie laat zien wat er met geavanceerde middelen mogelijk is, maar ook wat al te bereiken is met relatief eenvoudige apparatuur zoals een spiegelreflexcamera met een standaard lens.

Ten slotte zullen we afsluiten met een overzicht van wat tegenwoordig zoal mogelijk is in de amateur-astrofotografie en een vergelijking maken met de professionale resultaten.

Over de spreker:

André van der Hoeven is een amateur astrofotograaf uit Hendrik-Ido-Ambacht. In de afgelopen zes jaar heeft hij zich in deze vorm van fotografie gespecialiseerd en maakt hij opnamen vanuit zijn achtertuin van vele objecten aan de nachtelijke hemel met behulp van verscheidene telescopen en speciale astrocamera’s.

Verscheidene van zijn werken zijn reeds gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften, waaronder het Britse BBC Sky at Night magazine, Sky and Telescope en het NRC Handelsblad. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren opnamen van hem te zien geweest op de websites van o.a. de NASA, ESA, spaceweather.com en Bad Astronomy, waaronder verscheidene APOD’s.

Naast de verschillende publicaties heeft hij in de afgelopen vier jaar ook een aantal prijzen verkregen op het gebied van astrofotografie,

waaronder:

  • tweede plaats in de internationale Hubble Hidden Treasures competitie van de European Space Agency
  • de prestatieprijs 2012 van de Nederlandse vereniging “werkgroep astrofotografie”
  • plaats in de top-10 van de ESA astrofotografiecompetitie 2012
  • tweemaal genomineerd voor de Astrophotographer of the year competitie van de Royal observatory in Londen.

Verder is hij nog auteur van een tweetal boeken op het gebied van astronomie en werkt hij mee aan lesmethoden voor het voortgezet onderwijs. Onlangs verscheen het boek ‘Treasures of the Universe’ van zijn hand waarin amateur opnamen van André en collega fotografen getoond worden tezamen met professionele opnamen.

  • Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95 te Breda
  • Wanneer: woensdag 22 juni, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl