Lezing: Van Radio- tot Gamma-astronomie

Op 18 mei organiseert de weer- en sterrenkundige vereniging KNVWS West-Brabant een lezing met als onderwerp:

“Van Radio- tot Gamma-astronomie”

Onze gastspreker, dhr. Jos Loonen, zal aandacht besteden aan de mogelijkheden die waarnemingen in het visueel onzichtbare deel van het electromagnetische spectrum biedt aan de verdieping van onze kennis van het heelal.

De spreker geeft zelf de volgende samenvatting van zijn voordracht:

De sterrenkunde is in de afgelopen 65 jaar spectaculair veranderd. Tot 1945 was visuele informatie volledig dominant, maar daarna werden in snel tempo andere golflengtegebieden geopend: radio, infrarood en ultraviolet, röntgen en gamma. De ruimtevaart en nieuwe technieken van detectie en beeldverwerking hebben de astronomie veranderd: veel van de kleurrijke ‘foto’s’ in astronomische tijdschriften zouden door onze grootouders totaal niet herkend zijn. In de lezing wordt ingegaan op deze nieuwe astronomie: hoe de hemel eruit ziet in niet-optische golflengtegebieden, wat we daardoor meer weten over bestaande hemelverschijnselen en hoe we zijn geconfronteerd met volledig nieuwe objecten en gebeurtenissen.

Jos Loonen is in 1972 afgestudeerd als sterrenkundige in Utrecht. Hoewel hij sindsdien werkzaam was buiten het astronomische vakgebied (in onderwijs en uitgeverij), bleef hij actief in de popularisering van de sterrenkunde, in lezingen en bijdragen aan de jaarlijkse Sterrengids van de stichting De Koepel.

  • Locatie: Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95 te Breda
  • Wanneer: woensdag 18 mei, vanaf 20:00 uur
  • Toegang: niet-leden € 2,50, vooraf aanmelden op info@knvws-west-brabant.nl